Fondas and their artisanal foods as a form of attracting gastronomic tourism to the city of Puebla

Las fondas y sus alimentos artesanales como fuente de atracción turístico gastronómico en la ciudad de Puebla

Authors

  • Ramón Sebastián Acle Mena Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • María José Domínguez Torres Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Keywords:

Fondas, Artisanal foods, gastronomic tourism

Abstract

The current research has the objective of determining the fondas’ influence and their artisanal foods as a form of attracting gastronomic tourism to the city of Puebla.

An exploratory research was conducted that included the revision of documents. There were also secondary information sources related to: fondas, artisanal foods and gastronomic tourism obtained from articles, magazines, reports and internet sites. Lastly this research was complimented with a field research on fondas and their gastronomy in the historical Centre of Puebla.

The results obtained allowed us to determine that the city of Puebla has a high affluence of tourists because of its World Heritage status and because it also offers a great variety of traditional dishes that tourists enjoy.

Author Biographies

Ramón Sebastián Acle Mena, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Profesor investigador de tiempo completo adscrito a la Facultad de Administración de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Doctor en administración gerencial 

María José Domínguez Torres, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Estudiante de la licenciatura de Administración Turistica 

References

Organización Mundial del Turismo. (11 de 02 de 2018). Organización Mundial del Turismo. Obtenido de https://www.unwto.org/es/glosario-terminos-turisticos

Álvarez, M. (2001). El gusto es nuestro. Modelos alimentarios y políticas de patrimonialización. (F. F. Ortiz, Ed.) Catauro Revista Cubana de Antropología(5).

Álvarez, M. (2002 ). El gusto es nuestro. Modelos alimentarios y políticas de patrimonialización . Patrimonio, Culturas Nacionales y Turismo del II Congreso Internacional Cultura y Desarrollo. La Habana : Catauro Revista Cubana de Antropología.

Armesto , X., & Gómez, B. (2004). Productos agroalimentarios de calidad, turismo y desarrollo local: El caso del Priorat. Cuadernos geográficos, 34, 3-94.

Bonfil, P. (2001). De la tradición al mercado: microempresas de mujeres. México: GIMTRAP.

Bosschaart, W. (17 de 2 de 2015). Spatial Strategies towards Urban Foodscapes: A Comparison of Theory and Practise in Planning for Urban Foodscapes. Obtenido de https://fdocuments.in/document/spatial-strategies-towards-urban-foodscapes-spatial-strategies-towards-urban.html?page=1

Carrillo, R. (01 de 03 de 2021). Topadventure. Obtenido de https://topadventure.com/cultura/Centro-historico-de-Puebla-joyas-culturales-por-descubrir-20210301-0001.html

Castellanos , M., & Orgaz, F. (2013). Potencialidades ecoturisticas de la Republica Dominicana TURyDES. evista de Investigación en Turismo y Desarrollo Local, 1-15.

Díaz. (2003). Los cafés en México en el siglo XIX. México: Coordinación de Humanidades.

Díaz, et. al. (2018). Alimentos artesanales mexicanos: aspectos nutrimentales. Agro Productividad.

El Heraldo de Puebla . (11 de 04 de 2022). El Heraldo de Puebla . Obtenido de https://heraldodepuebla.com/2022/04/11/crece-turismo-de-puebla-234-6-en-enero-y-febrero-de-2022/

Fernandéz, A. (1985). La tradicional cocina mexicana y sus recetas . México : Panorama .

Forbes. (2019). Obtenido de https://www.forbes.com.mx/mexico-cae-al-septimo-lugar-en-el-ranking-de-llegada-de-turistas-internacionales/

Gutiérrez, C. (2016). LA Cocina Tradicional Kumai de Ensenada. México: Un análisis teórico sobre globalización y Cultura Alimentaria. Multidiciplina (23), 100-119.

Hall, M., & Sharples, M. (2003). The consumption of experiences or the experience of consumption? An introduction to the tourism of taste. Food Tourism Around the World, 1-24.

Hall, M., & Mitchell, R. (2001). Wine and food touris. Special Interest Tourism: Context and Cases, 307 - 239.

Henderson, J. (2009). “Food tourism reviewed. British Food Journal , 317-326.

Imagen Digital . (25 de 12 de 2018 ). Imagen Digital . Obtenido de https://www.dineroenimagen.com/actualidad/5-estados-de-mexico-para-que-hagas-turismo-gastronomico-este-fin-de-ano/105769

Licona, V. E., García, I., & Cortés, A. (2019). El espacio culinario. Una propuesta de análisis desde la Antropología de la Alimentación. Antopología Experimental.

Macre, R., & Robinson, R. (1993). Encyclopedia of food science, food technology and nutrition. New York: Academic Press.

Marescotti, A. (2006). Le Dimensione della Tipicita dei Prodotti Agroalimentari. Guida per la Valorizzazione dei Prodotti Agroalimentari Tipici (concetti, metodi e stumenti).

Mascarenhas-Tramontin, R. (2005). Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos.

Mintz, S. W. (2003). Sabor a comida, sabor a libertad. Incursiones en la cultura y el pasado . México, DF: Ediciones de la Reyna Roja S.A de C.V .

Muchnik, J. (27 de 04 de 2022). Identidad territorial y calidad de los alimentos: procesos de calificación y competencias de los consumidores. Obtenido de redalyc.org: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=199216556008

Oliveira, S. (2008 ). A importância da gastronomia na deslocação de visitantes -estudo de caso: Mealhada. Mestrado em Gestão e Desenvolvimento em Turismo. Universidade de Aveiro.

Padilla, C. (2006). Las cocinas regionales. Principio y fundamento etnográfico. VII Congreso Internacional de Sociología Rural . Quito, Ecuador .

Patrimonio Mundial de México . (13 de 06 de 2022). Patrimonio Mundial de México . Obtenido de https://www.patrimoniomundial.com.mx/centro-historico-de-puebla/

Peña, A. (16 de 07 de 2021). Entorno turístico. Obtenido de https://www.entornoturistico.com/el-turismo-gastronomico-en-mexico-una-gran-oportunidad/

Programa Sectorial de Turismo Puebla 2020-2024. (s.f.). Gobierno de Puebla. Obtenido de https://planeader.puebla.gob.mx/pdf/ProgramasSectoriales2020/06%20Programa%20Sectorail%20de%20Turismo.pdf

Quan, S., & Wuang, N. (2004). Towards a structural model of tourist experience: an illustration from food experiences in tourism. Tourism Management, 297-305.

Rivas, R. (2018 ). La artesanía: patrimonio e identidad cultural. Revista De Museología , 80-96.

Ruschmann, D. (1997). Turismo e planejamento sustentável: a proteção do meio ambiente. Papirus Editora.

Santiago, P. d. (2008). Fondas, Hoteles y Banquetes en la Zatagoza del siglo XIX.

Saramago, A. (2002). ¿Gastronomia, património cultural? Olhos no Futuro Reflexões Sobre o Turismo em Portugal, 15-21.

Schumacher, E. (1980). El buen trabajo . Madrid : Debate.

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (21 de 02 de 2021). Gobierno de México. Obtenido de https://www.gob.mx/agricultura/articulos/cemita-poblana-un-manjar-relleno-de-un-sinfin-de-sabores?tab=#:~:text=%E2%80%9CLa%20cemita%20es%20eminentemente%20ib%C3%A9rica,tributo%20a%20la%20corona%20espa%C3%B1ola%E2%80%9D.

Sennett, R. (2009 ). El artesano . Barcelona, España : Anagrama.

Torre, F. (1994). Arte popular mexicano . México : Trillas .

Torres. (2003). Del turista que se alimenta al turista que busca comida – Reflexiones sobre las relaciones entre la gastronomia y el turismo. Gastronomia y Turismo, 305-320.

Turok, M., Camacho, J., Cervantes, F., Cesín, A., & Palacios, M. (2018). Los alimentos artesanales yla modernidad alimentaria. Artisanal foods and food modernity.

UNESCO. (2010). Patrimonio Cultural Inmaterial. Obtenido de https://ich.unesco.org/es/estado/mxico-MX?info=elementos-en-las-listas

UNESCO. (2022). UNESCO. Obtenido de https://whc.unesco.org/es/list/416

UNIFEM. (1997 ). Primer Congreso de Mujeres Ma yas. México .

Zenteno, R. C. (2014). Tesis Una comparación de genero en el trabajo de figones, fondas y restaurantes. Ciudades de Puebla y México. 1910-1920. Puebla , México : BUAP.

Published

2022-12-10

How to Cite

Acle Mena, R. S., & Domínguez Torres, M. J. (2022). Fondas and their artisanal foods as a form of attracting gastronomic tourism to the city of Puebla : Las fondas y sus alimentos artesanales como fuente de atracción turístico gastronómico en la ciudad de Puebla . Kalpana- Revista De Investigación, (23), 28–42. Retrieved from https://publicaciones.udet.edu.ec/index.php/kalpana/article/view/141