Effects of covid-19 on rural community based tourism enterprises in the Chimborazo Fauna Production Reserve.

Los efectos del covid-19 en emprendimientos de turismo rural comunitario en la Reserva de Producción de Fauna Chimborazo

Authors

  • Paola López Universidad Tecnológica Equinoccial - UTE, Ecuador.
  • Víctor Llugsha Universidad Tecnológica Equinoccial - UTE, Ecuador.
  • Verónica Muñoz TourCert, Ecuador

Keywords:

community based tourism, tourism entrepreneurship, sustainability, covid-19, covid effects

Abstract

The objective of this document is to analyze the ways in which the covid-19 pandemic affected community based tourism enterprises and the different actors that benefit from this activity in the communities located in the Chimborazo Fauna Production Reserve, with emphasis on the enterprises that have a focus on sustainability in the offer of their tourism products. A non-experimental exploratory qualitative research was carried out, for the collection of information, surveys were applied to eleven community enterprises by means of an online form. Among the main findings, it was identified that the tourism offer of the territory is not integrated or connected in an intentional way, it is important to highlight that, although the restrictions of the pandemic reduced the operation of tourism in the communities causing lower economic income and unemployment. The diversification of economic activities in the community allowed the majority of the enterprises to remain open.

Author Biographies

Paola López, Universidad Tecnológica Equinoccial - UTE, Ecuador.

Profesional en Ecoturismo y Guía Nacional de Turismo. Especializada en proyectos de desarrollo social y estudios socioambientales. El ámbito con mayor experiencia son los proyectos de turismo comunitario, así como los temas de calidad y sostenibilidad turística. Participación en proyectos de propuestas normativas en el sector turístico, planes de desarrollo y ordenamiento territorial y en temas de descentralización de competencias. Desarrollo de consultorías en el área de desarrollo comunitario y más de 5 años de experiencia como docente universitaria. 

Víctor Llugsha , Universidad Tecnológica Equinoccial - UTE, Ecuador.

Máster en Innovación de Gestión Turística, especialitat Gestió del patrimoni cullinari i gastronómic, de la Universidad de Barcelona. Publicaciones en temas de patrimonio cultural y turismo rural y comunitario. Más 10 años de experiencia docente en Universidades del Ecuador.  

Verónica Muñoz, TourCert, Ecuador

Máster en dirección de Operaciones y Seguridad Industrial, con más de 20 años de experiencia en turismo sostenible, certificaciones de calidad y buenas prácticas para el turismo sostenible. Experiencia profesional en organizaciones como Rainforest Alliance y también en organismos públicos como el Ministerio de Turismo. Actualmente gerente de TourCert. 

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Published

2022-12-10

How to Cite

López, P., Llugsha , V. ., & Muñoz, V. (2022). Effects of covid-19 on rural community based tourism enterprises in the Chimborazo Fauna Production Reserve.: Los efectos del covid-19 en emprendimientos de turismo rural comunitario en la Reserva de Producción de Fauna Chimborazo. Kalpana- Revista De Investigación, (23), 43–58. Retrieved from https://publicaciones.udet.edu.ec/index.php/kalpana/article/view/146